top of page

Als vogeltjes gaan slapen van Annie M.G. Schmidt, illustraties van Sanne te Loo

In 'Als vogeltjes gaan slapen' lees je 30 prachtige bekende en minder bekende versjes van Annie M.G. Schmidt. Alle versjes voorzien van illustraties van Sanne te Loo die een uitermate passend gevoel of een passende sfeer weergeven. Een boek om samen met je kind in weg te dromen.


Elk versje gaat ergens anders over; het zijn net kleine avonturen. En toch zijn het zeer uiteenlopende versjes. Ze hebben echter wel één ding gemeen: het sterke vooral ritmische en sublieme taalspel, waardoor deze versjes aan de allerjongsten enorm aan te raden zijn om voor te lezen. Niet zo gek dus dat veel versjes in dit boek zijn verschenen als liedjes. Van het bekende 'Dikkertje Dap' tot het voor velen minder bekende 'Pietertje Pluim', in alle versjes zit een sterk ritme. Daarnaast zitten in veel versjes prachtig verwoorde grapjes of je krijgt een glimlach van een geheel versje. De versjes zijn niet alleen maar lief, grappig of mooi; sommige versjes bevatten een overduidelijke les, al dan niet verpakt in een prachtig verhaal. Van 'Dus doe nooit wat je moeder zegt, dan komt het allemaal terecht', in het versje 'De regenworm en zijn moeder' tot '...meisjes die bang zijn voor zeep en water, die worden allemaal bomen...later' in het versje 'Marietje was bang voor water en zeep'. Maar ook versjes waarin je getallen of de maanden leert kennen, zoals in 'Juffrouw Boggemog'. Heerlijk aan de taal die Annie M.G. Schmidt gebruikt is de soms voelbare kritiek die zij heeft over bepaalde opvattingen die gelden in de maatschappij; kritiek die zij op een zeer originele wijze verpakt in haar versjes, zonder dat het direct voelbaar is als kritiek. Want het zijn toch écht versjes voor kleine kinderen.

De versjes kennen de meeste mensen wel, maar deze bundel is ondanks de bekendheid van de versjes heel verfrissend en verrassend, wat komt door de sfeervolle illustraties van Sanne te Loo. Elk versje heeft een passende, grote illustratie of (meerdere) kleinere illustraties. De warme, zachte tinten, de krachtige en warme uitstraling en de liefelijkheid spatten van de bladzijden af. Niet alleen de kleuren zorgen voor de warme uitstraling, ook de wijze waarop de personages bij de versjes zijn geïllustreerd. Bij een aantal versjes overheerst het dromerige karakter, zoals bij 'De regenworm en zijn moeder', ''s Avonds laat' of 'In de wei'. Illustraties om in weg te dromen of zo zoet dat het puur genieten is. Niet té zoet, zeker niet, precies passend bij de lading bij het versje. En dat is een knap staaltje werk.





Schrijver: Annie M.G. Schmidt

Illustrator: Sanne te Loo

Jaar: 2024

Genre: versjes

Leeftijd: 1+

Uitgeverij: Querido



Comments


bottom of page