top of page

Alle vragen van de regenboog- een verhaal voor jonge filosofen van Sabine Wassenberg & Marieke van Diepen

  • Foto van schrijver: Hanneke Messelink
    Hanneke Messelink
  • 8 apr
  • 3 minuten om te lezen

Een prachtig, uitdagend verhaal met meerdere verrassende en goed uitgewerkte wendingen die het verhaal vormen en kleur geven. Maar bovenal een verhaal dat kinderen op een originele wijze uitnodigt na te denken en vragen te stellen. Om voor te lezen aan jonge kinderen vanaf 6 jaar en om zelf te lezen vanaf een jaar of 9.


De kern van het verhaal begint direct als je het boeken openslaat. Start dus niet te snel met het lezen van het eigenlijke verhaal. Het schutblad voorin verdient alle tijd en aandacht, want om de vele vragen die hier staan afgebeeld draait dit boek. Het gaat niet zo zeer om de specifieke vragen, maar wel om het stellen van vragen en die vragen (en meer) zie je op het schutblad.


Sabine Wassenberg neemt je daarna op een heel fijne wijze mee in een goed opgebouwd verhaal. De taal is goed te begrijpen en rijk en dat is fijn bij een beeldend verhaal als dit. De illustraties van Marieke van Diepen maken de beelden bij het verhaal extra mooi. Heel gedetailleerd, dromerig en sprekend en die combinatie is ijzersterk. Om nog maar niet te spreken over het kleurenspel, dat is wat dit boek zo krachtig maakt.


Het verhaal gaat over Isa. Isa stelt heel veel vragen; vragen waar iedereen om haar heen gek van wordt. Maar het verhaal benadrukt heel duidelijk dat Isa haar vragen echt kwijt moet. De vragen geven namelijk kleur aan haar leven wat je vooral merkt doordat de kleuren in de illustraties steeds minder fleurig worden. Als dan toch niemand luistert, gooit ze het roer om: ze stopt haar vragen in een pot en stelt geen vragen meer. Op dit punt in het verhaal is de verbinding tekst en beeld heel indrukwekkend. Alles om Isa heen wordt grijs, zwart en wit, alleen de vragen in de pot geven kleur. De tekst versterkt dit beeld met de woorden 'de wereld lijkt een stuk saaier dan vroeger'. Maar dan wordt Isa's broertje geboren en dan keert het verhaal. Mats wordt ouder en is nu degene die de vragen stelt. Isa vindt het heel vervelend worden al die vragen. Maar ook dit krijgt een prachtig kantelpunt als Mats een specifieke vraag stelt aan Isa die haar ergens aan doet herinneren. Het gesprek dat dan ontstaat is erg mooi en laat zien dat vragen stellen mag en dat je soms je vragen even moet bewaren voor een beter moment

Het boek eindigt met de vraag 'Heb jij mooie vragen?' en zet zo de lezer zelf aan het denken. Dit einde is een plek waar je alle vragen die je maar te binnen schieten kunt plaatsen. Vervolgens vind je nog wat meer informatie over de filosoof Socrates waarbij Sabine Wassenberg heel toegankelijk meer uitlegt over denken, verschillende soort vragen en filosoferen. Ook volgen nog handige stapsgewijs tips, tips die benadrukken wat wel en niet werkt bij een goed gesprek waarbij de focus ligt op voorbeeldvragen.


En tot slot sluit het boek af met op het schutblad weer een heleboel dezelfde vragen als in het begin, maar nu geheel anders vormgegeven. Zo is de cirkel weer helemaal rond.


Een ideaal boek om over door te filosoferen of om bijvoorbeeld in te zetten in lessen of bij gesprekken als het gaat om omgang met elkaar en het stellen van vragen, welke vragen dan ook.




Schrijver: Sabine Wassenberg

Illustrator: Marieke van Diepen

Jaar: 2025

Genre: fictie/ prentenboek

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Samsara

bottom of page