top of page

Agent en Boef- A is van Agent, B is van Boef van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer

Verhalen over het komische duo Agent en Boef vervelen nooit. Juist omdat Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer de belevenissen van Agent en Boef elke keer weer bijzonder origineel weten te maken. Zo ook in dit boek; een geheel ander boek dan anders. Geen standaard voorleesverhaal en geen leesboek zoals we die inmiddels van dit duo kennen, maar een soort stripverhaal. "A is van Agent, B is van Boef" is een creatief en speels boek dat kinderen op een leuke manier kennis laat maken met 26 woorden die inherent zijn aan boevenstreken.


In dit boek volg je de avonturen van Agent en Boef, waarbij elke letter van het alfabet, van A tot Z, een eigen verhaal heeft. Doordat de vormgeving van elk verhaal, bij elke letter hetzelfde is, is het erg toegankelijk. Je ziet steeds vier speelse illustraties in vierkanten naast elkaar, met daaronder in één zin of een paar korte zinnen tekst. Elke letter wordt gekoppeld aan een woord dat een specifieke situatie of specifiek voorwerp voorstelt, waarbij de keuze voor het woord simpel lijkt, maar de uitwerking is daarentegen vaak erg origineel en creatief. Dat bij de letter 'g' de 'gevangenis' als woord is gekozen, is niet zo verrassend; de uitwerking van het verhaal over de gevangenis is dat wel. Bij de 'p' van 'politiehond' heb je niet direct de reden voor deze keuze van dit woord door, maar als je bij het vierde plaatje bent, begrijp je de keuze direct.


Door letters te koppelen aan relatief bekende woorden en die woorden inhoud te geven in een kort verhaal, zorgen de auteurs ervoor dat kinderen op een speelse en leerzame wijze het alfabet, en woorden die beginnen met een specifieke letter in het alfabet, leren kennen. Dit boek helpt kinderen niet alleen bij het leren lezen, maar ook bij het begrijpen van diverse begrippen.

De illustraties zijn kleurrijk, grappig en uitnodigend waarbij het samenspel tussen tekst en beeld magistraal is. Samen vormen ze namelijk één groot en vaak grappig verhaal. Zowel in de tekst als in de illustraties zit humor, waardoor het voorlezen, samen lezen of zelfstandig lezen van dit boek zorgt voor veel leesplezier.


Extra handig en een originele toevoeging is de rij letters onderaan elke bladzijde waar je heel duidelijk kunt zien bij welke letter je van het alfabet bent; op die manier koppel je de letters en dus alle verhalen op een speelse manier aan elkaar.




Schrijver: Tjibbe Veldkamp

Illustrator: Kees de Boer

Jaar: 2024

Genre: voorleesbundel

Leeftijd: 4+

Uitgeverij: Lannoo

Comments


bottom of page