top of page

1 heuvel, 6000 jaar, 7 verhalen van Angela Mcallister & Chiara Fedele

In '1 heuvel, 6000 jaar, 7 verhalen' lees je zeven verschillende verhalen die zich afspelen op dezelfde plek, rondom een heuvel, maar steeds in een geheel andere tijd. Mooi bij deze verhalen is dat er in elk verhaal wel een kleine verwijzing zit naar een eerder verhaal dat vaak in een fossiel of ander gevonden voorwerp terug te zien is. Die samenhang die op meerdere manieren opvalt, maakt het meer dan alleen een bundel met losse verhalen.


Het eerste verhaal start 6000 jaar geleden. Dit verhaal gaat over een meisje Tani dat met haar familie een plek vindt om te leven en wel bij een heuvel. Je merkt direct dat de familie echt lang geleden leefde, waarbij er een duidelijke taakverdeling is tussen man en vrouw en je passende termen als 'vuursteen', 'pijlpunten' en 'de clan' leest. Het verhaal beschrijft op een aansprekende wijze hoe het meisje Tani een uitverkorene wordt voor haar volk. Het verhaal dat daarop volgt speelt zich 2000 jaar geleden af en gaat over de tweeling Corio en Lucillia. In dit verhaal vindt Lucillia een gewonde wilde haas en krijgen de kinderen in hun huis een nieuwe mozaïekvloer. Twee dingen die op een mooie manier samenkomen. In het derde verhaal, dat zich afspeelt in de middeleeuwen ervaar je hoe het is om anders te zijn dan anderen. Ailith en haar moeder helpen graag andere mensen met hun kruiden, maar als ze daarna door iemand in het dorp voor heksen worden uitgemaakt, verandert de sfeer. Het vierde verhaal speelt zich af in het jaar 1650 en gaat over een jongen een kraaienverjager, die op een bijzondere wijze verbonden is met een eenzame schaapsherder. Vervolgens lees je een verhaal dat zich afspeelt eind 1800. Het verhaal gaat over de rol die een magische steen heeft die gevonden is bij een opgraving die de opa van Clara leidt. Het zesde verhaal speelt zich af in 1930. In dit verhaal vinden drie kinderen een eigen thuis bij een tante op de heuvel. Thuis is er geen geld dus moesten ze tijdelijk weg uit de stad. In het laatste verhaal merk je hoe belangrijk het is soms even stil te staan en niet altijd gejaagd te zijn. De vader van Amari is te druk en pas bij zijn moeder thuis vindt hij bij de heuvel en door Amari weer rust.


Alle verhalen zijn voorzien van beeldschone illustraties van Chiara Fedele die het verhaal veel sfeer geven. Soms zijn ze wat magisch, maar vooral sprookjesachtig. De heuvel waar alle verhalen zich afspelen is elke keer aan het begin van een verhaal in een prachtig landschap zichtbaar. Mooi daarbij is de verandering van het landschap in elk verhaal die de ene keer subtiel is en de andere keer juist heel zichtbaar is.


Een fijne bundel met sprookjesachtige verhalen om voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 8 en om zelf te lezen vanaf een jaar of 10. Ideaal om in te zetten als startverhaal bij onder andere geschiedenis en natuur.





Schrijver: Angela Mcallister

Illustrator: Chiara Fedele

Vertaler: Monique van der Zanden

Jaar: 2024

Genre: verhalenbundel/ sprookjes

Leeftijd: 8+/ 10+

Uitgeverij: Christofoor

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page