Tineke Meirink
'Mijn inspiratie vind ik letterlijk overal, op straat, in de kringloop, in de natuur…'
Tineke Meirink is naast illustrator ook beeldend kunstenaar. Ze verzorgt illustraties bij boeken van iemand anders, maar is soms ook auteur van een eigen boek. Inmiddels heeft ze al meer dan 130 kinderboeken geïllustreerd. Een van haar eigen prentenboeken is het prachtige 'Zie jij wat ik zie?' waarin je een wereld van voorwerpen binnenstapt en je eigen fantasie aan het werk wordt gezet. Een ander boek dat goed ontvangen werd waar zij illustraties bij maakte is het indrukwekkende 'Mijn moeder is een dekbed'. Heel recent verscheen nog 'Wij zijn even naar de verte', een poëziebundel met versjes van Erik van Os bij de schitterende beelden van Tineke Meirink
Naast illustreren wandelt ze veel en loopt ze graag langere routes met rugzak en tentje. Vaak ook in haar eentje. Verder vindt ze tuinieren in de moestuin ook fijn om te doen.
​
De meest warme herinneringen heeft Tineke aan de Kameleonreeks die ze stukgelezen heeft als kind. Een echt favoriet kinderboek heeft ze niet echt. Wat betreft favoriete illustrators raakt ze toch het meest geïnspireerd door autonoom kunstenaars en vormgevers dan door illustrators. Makers die zich op de scheidslijn van verschillende disciplines begeven, vindt ze ook inspirerend. Zo houdt ze onder andere erg van het werk van Isidro Ferrer, het materiaal- en kleurgebruik van Aniek Bartels, Janneke Ipenburg en Hanneke Siemensma en van de losheid en humor van Anne Stalinski.
In 1995 haalde ze haar diploma aan de Hogeschool voor de Beeldende Kunsten in Den Bosch. Ze startte daar op de afdeling autonoom. Ze wist toen ze begon niet eens dat er zoiets als illustratie bestond. Na een tussenjaar na het 1e jaar switchte ze naar illustratie. Vanaf 1996 is ze illustrator. De eerste tijd nog met een bijbaan bij uitgeverij Meulenhoff Educatief. Maar al vrij snel stond ze op eigen benen.
Tineke Meirink haalt haar inspiratie overal vandaan: in de kringloop, de natuur, een museum, een gesprek of op Instagram. Kortom: écht overal. Ze combineert analoog werken met digitaal werken. Zo tekent, schildert ze, maar werkt ze ook met fotografie en Photoshop. Het experimenteren met technieken en materialen vindt ze heerlijk om te doen.
Het werk van Tineke is bijzonder. Je kunt het gerust uniek noemen. Dat unieke zit voornamelijk in haar manier van kijken en hoe ze dat vertaalt naar beeld. Het is knap hoe zij eenvoudige vormen en voorwerpen weet om te zetten in sprekende, vaak verrassende beelden. ​​
De illustraties van Tineke in het boek 'Mijn moeder is een dekbed', geschreven door Lysette van Geel, zijn gemaakt met gevonden voorwerpen. Het zijn leuke, speelse illustraties; een bijzondere stijl die past bij het boek. De titel en de voorkant nodigen ook direct uit tot lezen; beide zullen lezers trekken.
​
In het prentenboek 'Zie jij wat ik zie?' heeft Tineke op eenvoudige wijze van iets gewoons iets heel speciaals gemaakt. Vaak alleen met wat extra kleur, wat ogen en expressie. Doordat je eerst het voorwerp ziet zonder aanpassingen en pas op de bladzijde daarna wat Tineke ervan heeft gemaakt, kunnen kinderen die dit boek bekijken, eerst zelf nadenken wat zij voor creatiefs van een voorwerp of van voorwerpen zouden kunnen maken. Misschien ziet het kind wel wat anders in het voorwerp of helemaal niks en dat is zeker niet erg.
​
Het verhaal achter 'Zie jij wat ik zie?' is misschien nog wel mooier. De spullen, de gereedschappen die de hoofdrol spelen in dit boek, komen uit de schuur van haar vader. Die schuur moest na het overlijden van haar moeder opgeruimd worden (haar vader overleed vier jaar daarvoor). Het boek is een eerbetoon aan haar ouders: 'Ze hadden het geweldig gevonden. Het was fijn dat ie op longlist van De Boon 2023 terechtkwam. Mede doordat Anna Bay de prachtige foto’s maakte.'
​
Dat je fantasie kunt prikkelen met eigenlijk alles, ook al is het een simpele steen, laat Tineke in de poëziebundel 'Wij zijn even naar de verte' goed zien. Stenen zijn namelijk niet simpel, het is net wat je erin ziet en wat je ervan maakt. Elke steen kan net iets anders zijn en iets anders vertellen. In alles zit een verhaal, in alles zit een gedicht. De prachtige beelden van Tineke Meirink hebben in deze bundel stuk voor stuk krachtige verhalen gekregen van Erik van Os in de vorm van een gedicht.​​
​
Tineke initieert steeds meer eigen projecten naast werken in opdracht in vergelijking met vroeger. Daardoor wordt haar illustratiewerk ook beïnvloed. Door Stop:watch is ze anders gaan kijken. Tineke maakte foto's van alledaagse voorwerpen die ze op straat vond, vooral van dingen die op het eerste gezicht saai of onzichtbaar lijken. Ze maakte van deze dingen iets bijzonders en de foto's krijgen een geheel andere betekenis. In alles is wel wat moois te zien.
De voorwerpen uit haar verzamelingen die ze voor Trashures gebruikte, komen nu ook regelmatig terug in haar illustraties. Trashures was een project met Anja Brunt waarbij ze samen een boek maakten: 'een boek waarin we het werk van kunstenaars tonen die met ‘waardeloos’ materiaal werken. En dat werk combineren we met DIY projecten die een link hebben met het werk van de kunstenaars.'
Tinekes stijl is totaal anders dan die van zo'n 10 jaar geleden. Ze experimenteert meer en maakt het werk meer eigen. Maar zoals dat gaat bij dit werk: alles verandert nog steeds.
Om zich te blijven ontwikkelen probeert ze ook tijd vrij te maken voor zogenaamde werkretraites om zich dan een week of langer helemaal onder te dompelen in haar werk en om collega’s en exposities te bezoeken. Ze werkt dan graag in Rotterdam. Dat is een fijn contrast met de rustige plek waar ze woont en werkt, vlakbij Groningen.
Haar eerste werk was een AVI-boekje en haar meest recente boek is al meerdere keren benoemd, namelijk de poëziebundel 'Wij zijn even naar de verte'. Uiteraard werkt ze aan meer en blijft ze dromen van meer. Aangezien Tineke heel graag wandelt, is het haar droom daar eens iets mee te doen: 'De juiste route daarnaartoe moet ik nog vinden'.
​
Meer weten of Tineke volgen? Meld je dan aan voor haar nieuwsbrief. Ze houdt via de nieuwsbrief geïnteresseerden op de hoogte van haar werk, staat op deze manier even stil om terug te kijken bij wat er allemaal gebeurd is de afgelopen weken. Aanmelden kan op haar site. Klik hier.